Minimalizam manifesto

ada7cdbd1db1e28bc7cde41139902744

Nedugo nakon što smo pokrenule Papilotnu, suprotno svim pravilima modnog blogovanja i manijačkog trošenja na krpice, ja sam odlučila da se okrenem minimalizmu u oblačenju. Dakle nema vrištećih musthavesa poput Kenzo tigar duksa (koji ionako verovatno nikad ne bih kupila) koji obuku svi Turci tj. modne blogerke pa i mali Mujo, nema jednokratne garderobe koja se nosi samo jednu sezonu, nema lošeg kvaliteta i nema bespotrebnog bacanja para. Ima ulaganja u jednostavne, klasične, vanvremenske komade. Ima pravljenja lista koje vas podsećaju koji ključni komadi vam nedostaju u ormanu ili bi trebalo da ih zamenite, a verujte mi, te liste umeju da budu podugačke, pa kada biste još i na njih dodali sezonske komade, kupovini nikad kraja. Moje tumačenje dozovljava povremeni izlet u komad za jednu sezonu, ali retko. Takođe, liste sa ključnim komadima će vas (uglavnom) spasiti od impulsivne i neplanirane kupovine, jer ćete tražiti samo stvari koje ste planirali da kupite.

Modni novinari su već krenuli sa najavama da je minimalizam mrtav i da ćemo sada prisustvovati onom gorem delu povratka devedesetih ili još gore osamdesetih. Moj stav je da je minimalizam jednostavno stil oblačenja kao bilo koji drugi. Ja biram da ne nosim sedam boja na sebi i u svakoj kolekciji ću naći komad koji ispunjava moje potrebe.

Minimalizam ćeopet mnoge navesti da pomisle kako je to zapravo dosadno i ukoliko smatrate da jeste ne morate ga praktikovati, ja ću vam samo dati argumente zašto smatram da je dobar. Prvo, minimalizam nije dosadan, jedan pogled na ovaj Polyvore profil će vam to dokazati. Drugo, čak i da imate isti klasični komad kao svi ostali nije tako lako uočljivo kao Kenzo duks. Treće, nema potrebe da izgledamo kao hodajući cirkus. Četvrto, obzirom na plate sa kojima većina devojaka u Srbiji živi, ulaganje u kvalitetne komade ostaviće više prostora u budžetu za kvalitetne dugotrajne stvari (i ostale životne potrepštine). Peto, pritajeni snob koji je oduvek želeo da se oblači tako u vama će biti oduševljen i nahranjen. Ok, peto se odnosi samo na mene.

c293e2edbde9b5d5f4cdbc8f7b19365f

Naravno, sve ovo znači da ne morate prestati da kupujete u svojim omiljenim prodavnicama, već da bi jednostavno trebalo da vodite više računa o tome šta kupujete. Jednobojne, jednostavne stvari koje u kombinaciji jedna sa drugom i uz dobar asesoar imaju bolji efekat nego 10 Kenzo dukseva. (Sorry, Kenzo!) Ukoliko ne verujete meni, verujte stilistkinji Aleksandri Woroniecki.

Brendovi koji vas mogu inspirisati ili koje možete kupovati ukoliko želite i vi da se preobratite u minimalizam religiju su mahom nedostupni u Srbiji H&M (uglavnom basic deo), Zara (basic i malo vremena za kopanje među rafovima), Isabel Marant (starije kolekcije više nego nove), Chloe, Celine, A.P.C, Margaret Howell, itd, itd, skapirali ste. Fešonistice koje vas mogu inspirisati su Emmanuelle Alt, Charlotte Gainsbourg, Lou Doillon i Clemence Poesy.

Komadi odeće koji su vam potrebni su – trench kaput, jednostavni teget, sivi i crni kaput (eto, već četiri kaputa), jednostavne majice na bretele, jednobojne bele i sive majice kratakih rukava, jednostavne crne salonke, jednostavne čizme na pertlanje, jednostavne poluduboke čizme a la Isabel Marant,…I ovo je samo deo liste, jer ćete vi nadograđivati osnovu onim što lično volite da nosite. Prednost ovih komada ja što ćete moći da ih nosite dok se ne raspadnu, umesto da ih već sledeće sezone prodate na Limundu.

Preporučljivo je i povremeno obilaziti deo sa muškom garderobom, jer je njihova odeća klasičnija i kvalitetnija od one u ženskom delu.

f7d7fe31a6f4ed629e18ae67206ecc6a

Mogu ponosno da kažem da sve svoje odevne komade iz posta Da moram da nosim samo jedno smatram minimalističkim – jednobojni (i na pruge:), jednostavni, vanvremenski i lako se kombinuju uz bilo šta.

Mi na blogu nećemo propagirati samo ovakav pristup modi naravno jer ima toliko divnih stvari koje ne smeju biti zanemarene, ali će ga biti.

Odelo ne čini čoveka, postoje i druge stvari na koje je dobro potrošiti novac i ono ne mora da vas pojede i zaseni (osim ako ste prazni iznutra) tako što će neko prvo primetiti vaš duks pa vas i što će marke sevati sa svih strana, ali ako ste ovde, pretpostavljam da to već znate.

Pinterest