Nijansa pudera? Ne gledajte joj kroz prste.

Gornji deo šake, unutrašnji deo zgloba šake, obrazi, vrat… toliko mesta i toliko različitih saveta za probanje nijanse pudera, ali samo jedno pravo.

8a770aed1316dec292c889356f6f1333Šake? Zaboravite! Većini nisu iste boje kao lice, vrat i dekolte. Ista logika primenjiva je i na zlob, odnosno unatrašnju stranu podlaktice.

Lice? Da, nijansa pudera treba da odgovara boji vaše kože, ali ukoliko pažljivo zagledate shvatićete da najčešće nos, čelo, obrazi nisu iste nijanse. S toga je pravo mesto za probanje nijanse pudera vilična kost blizu uha. Ukoliko odaberete puder u ovoj boji, ružne linije i prelazi ka vratu ili ušima nisu mogući.

Nije samo svetlo-tamno

Odabir nijanse pudera ne ide samo u jednom smeru, odnosno prva nijansa nije samo ona koja je dovoljno svetla ili tamna. Bitan je i podton vaše kože. Možete imati više rozeg ili žutog pigmenta, odnosno biti toplijeg ili hladnijeg tena bez obzira na to koliko ste svetli ili tamni, a ton može biti i neutralan. Stara pravila nalažu da boju možete odrediti prema boji svojih vena, ako su plavičaste hladnog ste tona, ukoliko su zelene toplog, kao i da su plave oči obično pokazatelj hladnog tona.

Tako je u teoriji, u praksi, svaki ten je mešavina različitih pigmenata i najbolje će te odrediti ukoliko probate obe nijanse. Pokazatelj može i biti nijansa vaše kože kada je prislonite uz beli papir, da li više ide na žuto ili roze. Ili, pokušajte da uporedite svoj ton kože sa tonom kože ljudi oko vas.

Uvek bolje svetlije

Mnogi puderi, najčešće tečni, oksidiraju pri kontaktu sa sebumom, a što je koža masnija više ga luči, i vremenom potamne, odnosno na vašem licu izgledaće tamnije par sati nakon nanošenja u odnosu na ono kako je izgledao kada ste ga naneli.

Ukoliko je teško da pronađete baš vašu nijansu, mrvicu svetlija je uvek bolji izbor, sa tamnijim rizikujete da kroz par sati na vašem licu izgleda kao maska. U svakom slučaju, ukoliko poklapanje sa bojom vašeg vrata ili dekoltea, ukoliko se i on vidi, nije savršeno, malom količinom pudera, koliko je ostalo na četki je sasvim dovoljno, pređite i po ovim delovima.

Bez obzira na to što mislite da vam osunčani ten stoji bolje, sa tamnijim puderom neće izgleda osunčano i zdravije. Samo neukusno.

Pinterest