Recenzija: The Gentlewoman

DSC_0448

Moja ljubav prema časopisima generalno traje od kad znam za sebe, iako zahvaljujući internetu sve manje mogu da naučim iz njih. Ljubav prema magazinu  The Gentlewoman, počela je sa zakašnjenjem, zapravo od ovog devetog broja. Domaće modne časopise sam prestala da kupujem, jer mi pružaju veoma malo ili nikakvo novo znanje, a strani se uglavnom mogu naći u PDF formatu, osim ako nisu oni najbolji i najzanimljiviji poput The Gentlewoman. Ovaj časopis se uspešnim brainwashom na blogovima nametnuo kao nešto što bi trebalo prelistati. Prethodno izdanje sa predivnom Leom Seydoux mi je promaklo, a i sezona jesen-zima je bila na izmaku,pa sam odlučila da sačekam izdanje broj 9 i istražim ima li tu nečeg zanimljivog. Nakon što sam ga naručila sa Newsstanda i prelistala, na prvi pogled mi je delovalo da sam žrtva brainwasha i da tu neću naći ništa za sebe. Međutim…

Na naslovnoj strani se, kao što vidite, nalazi niko drugi do baka Vivienne. Poen odmah ide časopisu koji se usudio da na svoju naslovnu stavi ženu koja ima više od 50 godina. Drugi poen je intervju sa gospođom Westwood na 5+ strana, koji na interesantan način prikazuje njenu ekscentričnu ali istovremeno i prilično „normalnu“ ličnost. Pank i dalje živi u njoj i malo šta je promenila u načinu života sa novcem koji je stekla. Ne voli da daje intervjue niti da se fotografiše. Ne znam šta je više pank od toga?

DSC_0452

Treći poen ide na modu koja je jednostavna i kvalitetna pre svega, kao i na praktične savete, na koje su mesečni časopisi pod teretom masovne proizvodnje očigledno zaboravili, a to je poseta krojaču ili održavanje odeće. Četvrti poen ide na nedostatak članaka popularne psihologije o tome šta treba, a šta ne treba da radite.

Dodatnih 10 poena ide na činjenicu da se ovaj časopis bavi isključivo ženama i radi intervjue samo sa njima, od nemačkog arhitekte Annabelle Selldorf, preko majke Andy Murreyja, Judy, do dizajnerke Simone Rocha. The Gentlewoman piše priče isključivo o uspešnim ženama. Još 10 poena dala bih zbog intervjua sa svakom manekenkom iz modnog editorijala kako bi se predstavile kao živa bića koja imaju interesovanja i ambicije, a ne samo lepa lica i tela za nošenje odeće. Na kraju još 10 poena jer apsolutno nijedna rečenica u ovom časopisu nije bila dosadna i već dobro poznata, prežvakana milion puta.

DSC_0453

Preporučujem, jer dok ostali časopisi stoje nepročitani već mesecima, ovaj sam progutala za par nedelja i jedva čekam sledeće izdanje na jesen, a do tada čitam propušteno na http://thegentlewoman.co.uk/#/library.

Pinterest