Recenzija: How to Be Parisian Wherever You Are

howtobeparisian_cover

“Go to the theatre, to museums and to concerts as often as possible: it gives you a healthy glow.”

U svojoj potrazi za ružičastim zmajem aka francuskim stilom nije bilo načina da izignorišem knjigu koja bi trebalo da mi pruži odgovore na sva sva sva moja pitanja. Ne, nije u pitanju Biblija već How to Be Parisian Wherever You Are četiri Parižanke sa potvrdom autentičnosti i originalnosti. Iskreno, pre oveknjige nisam čula ni za jednu sem fešnistice Caroline de Maigret, ali i to mi je bilo dovoljno. Preostale tri su filmska producentkinja Sophie Mas, Anne Berest koja je napisala biografiju Francoise Sagan i novinarka Audrey Diwan.

Autorke su bile iskrene, duhovite i nemilosrdne koje god teme da su se dotakle. Ovde ćete naći savete na temu ljubavi, muškaraca, majčinstva, začinjene sa malo feminizma, naravno. Ipak, kako ne bismo Papilotnu pretvorili u Cosmo taj deo ćemo izostaviti i fokusirati se samo na modne i savete o lepoti koje sa nama dele ove šarmantne Parižanke.

howtobeparisian_1

MODA

Ukoliko imaju samo jedan džemper u ormaru on mora biti od kašmira.

Nikada ne stavljaju previše boja i asesoara na sebe, ne ističu logo na svojoj odeći, ne nose odeću od poliestera, a ni farmerke sa štrasom. Pogotovo ne UGG čizme.

Svaka Parižanka ima „svoj odevni komad“ koji ne mora biti ni skup ni ektravagantan već se ona u njemu oseća dobro i on joj dobro stoji npr. kožna jakna.

Parižanka se ne plaši da odeću i asesoare potraži na buvljaku ili eBayu.

Kombinuju teget i crno i ne prate trendove, trendovi prate njih.

Duboki dekolte je vulgaran i odraz nesigurnosti, umesto njega radije će obući mini suknju, ali dobro skrojenu i uz nju ne nose visoke štikle.

Radije će se venčavati u vintage haljini nego u standardnoj beloj precenjenoj venčanici.

U trudnoći kupuju normalnu odeću u XL veličini umesto one napravljene za trudnice.

Shvatile su da crna boja dobro skriva nedostatak ukusa u odevanju.

howtobeparisian_2

LEPOTA

Parižanke se ne plaše starenja i ne posežu za plastičnim operacijama..ili bar ne priznaju da su posegle, jer su korekcije jedva primetne.

Parižanke nađu „svoj“ parfem pre nego što napune 30 godina, nose ga da kraja života i ne izlaze iz kuće bez njega.

Nikada ne stavljaju previše šminke, nikada ne idu na feniranje i kosa im nikada nije besprekorna već joj radije daju sopstveni pečat. Naravno, ovaj recept za frizuru bi valjalo izbegavati u starijim godinama.

Hidrantna krema, korektor, maskara i crveni karmin su mnogo bitniji na licu od tečnog pudera, a skidanje šminke pre spavanja nikada nikada ne sme biti proizvoljno.

Francuski manikir nećete videti ni na jednoj Fransuckinji, jer njihovi nokti su uglavnom kratki i nenamazani.

Njihovi zubi nikada nisu veštački beli.

Ne robuju kultu savršenog tela i u teretanu idu kad su raspoložene, ne zato što bi trebalo.

Francuskinje uživaju u svim malim nesavršenostima koje im je majka priroda podarila i nastoje da izvuku najbolje iz toga.

P.S. Ovako se Caroline šalila na svoj račun za časopis i-D.

Knjigu možete kupiti na sajtu Bookdepository koji ne naplaćuje carinu ni shipping.

 

Pinterest