Nega brade – šta i kako

“Zvanična” potvrda vladavine trenda brada stigla u vidu novog pojma -lamberseksualac. Međutim, da ovaj trend vlada biće vam jasno i ako samo prošetate gradom.

Brada ima različitih, a ukoliko se odlučite da ih nosite, bilo koji od stilova, potrudite se da ona izgleda dobro. Prvi preduslov je da se njom bavite, odnosno da “puštanje brade” ne shvatite doslovno i u momentu kada se odreknete brijača prestanete i da mislite na istu. Ako ste prvi preduslov ispunili, krenite dalje.

Ben Gorham, osnivač kompanije Byredo.

Ben Gorham, osnivač kompanije Byredo. Dobri parfemi, dizajn i dobra brada.

Puštanje i oblikovanje

Ukoliko niste previše vični, ali čak i ako vam stilizovanje brade nije strano, nakon što odlučite da je pustite posetite stručnjaka koji će vam bradu oblikovati po prvi put. Stilova je puno, a on će odabrati najbolji u zavisnosti od vaših želja i crta lica. Nakon toga će vam biti jednostavno da taj oblik održavate.

Ako se odlučite da je stilizujete sami, procenite koja dužina je najbolja za vas, na kojoj dužini i sama dlaka najbolje izgleda, ali i šta vašem licu i obliku glave najbolje pristaje. Takođe, kada budete skidali višak sa vrata, odnosno formirali donju liniju brade, potrudite se da to ne bude previsoko ili prenisko, jer ova stavka u velikoj meri doprinosi celokupnom utisku. Ukoliko vam brada raste i visoko na jagodicama, obrijte višak i sa njih.

Trimovanje

Jednom kada procenite koja dužina je najbolja za vas, potrudite se da je što je moguće redovnije održavate na toj dužini, a to podrazumeva trimovanje. Bez obzira na to da li se odlučite na odlazak kod brice ili odlučite da investirate u trimer, skraćujte bradu svakih nedelju, dve ili par (u zavisnosti od toga koliko brzo raste). Na taj način ćete lakše održavati jednom napravljeni oblik.

U ovu svrhu možete koristiti i makaze, ali će vam za to biti potrebna određena veština.

Higijena

Nećemo vam ništa novo reći, ali bradu čine dlake. Kako za one na kosi koristite šampon, isto koristite i za bradu. Preporučljivo je i da, bar povremeno, na bradu nakon šamponiranja stavite regenerator. Izgledaće negovanije, biće mekša i lakše ćete je oblikovati.

Nega

Baš kao i kosi, nekada je i bradi potrebno dodatno stilizovanje kako bi izgledala dobro. Voskovi i kreme za neku i stilizovanje brkova i brade nisu retkost na tržištu, a i kod nas ih možete naći i u drogerijama i parfimerijama. Ukoliko ih pitate za savet, sigurni smo da će vam i vaši frizeri i brice dati preporuku za neki preparat.

Češljanje

Iako smo već nekoliko puta upotrebili tu paralelu, moramo ponovo – baš kao i kosu, bradu morate češljati, a koliko često zavisi od  tipa dlake. To možete činiti običnim češljem ili investirajte u neku od specijalnih četki za bradu.

Problemi i rešenja

Muči vas perut na bradi? To su mrtve ćelije koje su se zadržale na dlaci i možete ih se rešiti tako što ćete koristiti specijalna ulja za bradu ili jednostavno bradu perite regularnim šamponima protiv peruti.

Ako vas brada svrbi, ulja za negu brade takođe mogu pomoći, a preporučljiva su ona koja u svom sastavu imaju ulje čajnog drveta. Redovna higijena odgovarajućim preparatima svakako će ublažiti problem.

I Papilotnin doprinos trendu:

A photo posted by Jovana Milicevic (@milicevic_j) on

Pinterest