Diptyque L’Ombre Dans L’Eau

diptyque_lombre_1

Ooh you’re cold as ice baby, but when you’re nice baby, you’re so amazing in every way.

Ovim (dubokoumnim) stihovima Lane Del Rey iz pesme „Freak“ sa poslednjeg albuma Honeymoon najviše volim da opisujem svoj omiljeni parfem ove sezone, a možda i doživotno – videćemo. Zapravo, ovaj stih je sam krenuo da mi se vrti po glavi od momenta kada sam počela da ga koristim.

Diptyqueov L’Ombre Dans L’Eau u prevodu znači „senka iz vode“ i sa sobom nosi određenu dozu mistike i čak moglo bi se reći nelagode. Mnogima se neće svideti, ali će ljubitelji atipičnih parfema umeti da cene specifične mirisne note koje se jedna za drugom otkrivaju kako se on razvija na koži. Ta odbojnost i neprijatnost je ono što me je delom privuklo da ga odaberem. Samo ime asocira na nešto nepredvidivo, nepoznato, tajno, senku koja se ukazuje u uvek nepoznatoj vodi i može vas ugroziti ili razveseliti, ali vi to ne možete da znate. Ovaj parfem uspeva da održi i produži taj momenat neizvesnosti i potencijalne opasnosti, koji u realnosti uvek prekratko traje.

diptyque_lombre_2

Napravljen 1983. L’Ombre predstavlja mešavinu bugarske ruže, ribizle, citrusa, mošusa i ambergrisa tj. sivog ambera. Za one koji ne znaju, ovo je supstanca koja predstavlja stvrdnutu usoljenu žučnu izlučevinu kita, ali se u poslednje vreme sve češće koristi njegova sintetička verzija. Ovo je ujedno i najjača mirisna nota u L’Ombre parfemu, zbog čega ga mnogi preporučuju kao izbor za leto, ali ja jednostavno ne mogu da zamislim da tokom velikih vrućina nosim ovako jak miris. Zato najradije čekam temperature oko i ispod nule kako bih ga kontrolisala i jačinu svela na minimum. Osim toga, miris mene podseća na mrak, maglu i kišu, a pomalo na metal i krv, pa je logično da bude prvi izbor za takvo vreme.

diptyque_lombre_3

Bočica je, kao i svi Diptyque parfemi savršenog svedenog dizajna sa prepoznatljivim logotipom, dok ćete, kada okrenete bočicu na poleđinu, videti pravo malo umetničko delo sa, opet, labudom kao centralnom figurom. Zvanično je ženski, ali ga koriste i mnogi muškarci (npr. Billy Idol) zbog oštrine tipičnije za njihove parfeme.

Pinterest