Recenzija: Alexa Chung – IT

DSC_1528

Da je neko drugi pisao ovu knjigu verovatno bi me bilo sramota što je čitam. Možda će me i biti, za 5 do 10 godina (možda i prekosutra), ali sad sam je poručila unapred čim se pojavila na Bookdepository i umrla od sreće kad je najzad stigla na moju adresu onako roze i retro. (Sat vremena kasnije po završetku knjige usled velikih očekivanja moja radoznalost, a samim tim i oduševljenje će značajno splasnuti.)

Tvrdi roze povez vrišti vintidž, kao i dobar deo njene garderobe, i po koricama biste pre rekli da je u pitanje neko izdanje Charlotte Bronte iz šezdesetih koje je vaša mama dobro očuvala.

Alexa je nedavno izjavila da je IT prvobitno zamišljen kao knjiga fotografija, ali je nakon nekoliko komentara da baš i nije talentovana za fotografiju odustala od ideje i napravila ovaj kolaž fotografija, nekih svojih crteža i stavova. Nisam ekspert za fotografiju, ali ove su po mom mišljenju prilično dobre, čak bolje od onoga što sam očekivala.

DSC_1535

Komentari  i razmišljanja su manje – više hronološki poređani uz obaveznu dozu njenog prepoznatljivog britanskog humora. Od njenog detinjstva i ljubavi prema konjima i/ili džokejskoj opremi, stajliš dede Kwana, preko njenih omiljenih filmova i ikona stila, pa do nekih opštih stvari kao što su izlasci i veze.

Na njene crteže i stil umetnosti (hipstersku naivu) ste verovatno već naleteli ukoliko pratite njen rad, posebno kolekcije za Madewell.

DSC_1533

U knjizi IT nećete naći ništa što već nije opšte poznato, ali hoćete mnoge do sad neobjavljenih stvari. Nećete saznati kako da se obučete i dosegnete savršeni stil, jer saveti čak i ako nisu bar deluju ironično i jedino što ste mogli i što je trebalo do sad da naučite od nje je da pratite svoje afinitete i izgradite svoj stil. Umesto saveta ovde ćete naći gomilu inspiracije koja je poslužila njoj da izgradi svoj prepoznatljivi stil, a može poslužiti i vama.

DSC_1532

Ono što će vam IT pružiti je pre pogled kroz ključaonicu u um IT devojke dvehiljaditih i samim tim njeno, kako se iz dana u dan ispostavlja, nepregledno znanje filma, muzike i književnosti, ali i um manje-više svih hipster i indie devojaka sa početka 21. veka. Ništa što nije moglo da se postavi na Tumbler u istoj formi i istom konceptu, ali zašto ne odštampati hiljadu primeraka knjige i zaraditi na zaluđenicima koji imaju viška para i vremena i koji bi da su tinejdžeri verovatno kupili knjigu Lady Gage?

Koliko god neimpresivan sveukupni utisak da jeste, na kraju će opet pobediti misao ,Kako bih ja volela da neko odštampa knjigu mojih gluposti i da zaradim brdo para na njoj!’

Ovaj spomenar, slično kao Rookie Yearbook, možete ostaviti svojoj ćerki u nadi da će joj se pre svideti pop kulturne reference i smernice ka kul statusu nego fotke golišavih Alexainih drugarica.

Pinterest