Lak koji traje? Izvodljivo.

Trajnost laka za nokte zavisi od više faktora. Kvaliteta vaše nokatne ploče, proizvoda koji koristite i tehnike lakiranja. Poslednje vrlo jednostavno možete usavršiti. Evo i kako.

IMG_3185

Essie Watermelon (Photo: Papilotna)

Radna površina: Kao kod svakog farbanja, prvi korak mora biti priprema podlogu koju ćete lakirati, odnosno nokta. Ukoliko ste koristili kremu za ruke, neki preparat za zanoktice, nokatna ploča može biti masna, pa je ključna stavka da je najpre odmastite. Tufer blago natopljen alkoholom ili pranje ruku deterdžentom za sudove, fokus na noktima, učiniće da teren bude spreman. Možete ih očistiti i skidačem laka, ali samo ako se radi o nemasno varijanti skidača, bez dodataka i ulja za negu.

Baza: Pripremni sloj je bitan iz više razloga. Neće vam se obojiti nokti ukoliko ih lakirate tamnijom nijansom, učiniće da se boja kasnije bolje veže za nokat, a ukoliko se odlučite za neki od baznih lakova sa sredstvima za jačanje, nokat ćete dodatno negovati. Sloj mora biti nanet ravnomerno i mora se potpuno osušiti. Bazni lakovi se obično suše brzo, pa nećete morati puno da čekate.

Boja: Nakon što je baza potpuno suva (napominjemo, potpuno), krenite na nanošenje boje. Četkicu ocedite sa jedne strane i neka prvi dodir sa nokatnom pločom bude pri sredini nokta, a onda krenite da razmazujete boju. Za čistiji izgled vašeg manikira, preporučuje se da ostavite bar milimetar prostora do ivica. Ukoliko niste još uvek previše vešti, višak ili eventualne greške uklonite štapićem za uši umočenim u skidač laka.

Preporuka je da uvek nanesete dva tanja sloja, a između prvog i drugog budite strpljivi i sačekajte da se prvi potpuno osuši. Drugi premaz, postupak se ponavlja.

Završnica: Da sav taj trud ne bi propao, a vi ne bi morali da čekate nekoliko (desetina) minuta da se lak potpuno osuši poslužite se nekim od završnih lakova koji nude brzo sušenje. Oni se nanose na mokar  tako da čim završite sa nanošenjem drugog sloja, možete staviti nadlak i uskoro ćete biti spremni za pokret. Trudite se da sloj nadlaka ne bude predebeo, kako bi se lepo vezao i lak duže trajao, ali potrudite se da dobro pokrijete ivice.

IMG_3178

Essie Help Me Grow, Essie Watermelon, Seche Vite (Photo: Papilotna)

Preporuke:

Podlak: zavisno od potreba vaših noktiju. Naša iskustva su sasvim zadovoljavajuća sa Avon Nail Experts Gel Strength Base Coat i Essie Help Me Grow.

Lakovi: Maybelline Forever strong + iron, Bourjois So laque i opšta preprouka za China Glaze, OPI, Essie i Zoya lakove.

Nadlak: Seche Seche Vite, a od onih koji nisu dostupni u Srbiji – Poshe Super-Fast Drying Top Coat, Sally Hansen Insta-Dri Anti-Chip Top Coat. 

 

Pinterest