Kako odabrati šampon?

Za one koje mrzi da čitaju i žele instant rešenje – prema korenu, ne krajevima.

jointcracker

Photo: jointcracker/Flickr

Ali, nije sve baš tako jednostavno (jer gde bi onda tu bilo zabave).

Ključna stvar zaista jeste sadržana u prvoj rečenici, šamponom bi trebalo, prvenstveno da čistite teme, dlaku pri korenu.

Stoga, ako vam se kosa brzo masti, tražite šampon koji reguliše lučenje sebuma, ako imate perut onaj koji se protiv nje bori i slično. Dužina, odnosno krajevi kose neguju se regeneratorima, serumima i maskama. Korišćenjem šampona koji neguju i ne-daj-bože imaju silikona u sebi samo ćete opteretiti vlasište.

A svako pravilo je tu da bi postojala i odstupanja.

Ako vam se kosa pri korenu masti, a jako je isušena farbanjem, neki agresivni šampon za masnu kosu može učiniti da dlaka izgleda još gore i dodatno je isuštiti.

Opšte preporuke su da odaberete blaže šampone, idealno na biljnoj osnovi, sa prirodnim sastojcima i šampon nemojte stavljati na dlaku, perite samo teme, a ostatak će sasvim dovoljno oprati pena koja se napravi. I ove postoji izuzetak, a to je u situacijiji kada koristite jake styling proizvode, gelove, lakove, vosak, onda će i dlaci trebati temeljnije čišćenje.

Blago ne znači i preblago, pa ukoliko vam se kosa dosta masti dečji ili šamponi za bebe neće je dovoljno očistiti.

Problematika broj dva – koliko god dobar i odgovarajući šampon bio, kosa ga se vremenom zasiti, pa je idealno imati bar dva šampona u rotaciji. Ja najčešće imam neki agresivniji, koji čisti kosu do onog škripućeg osećaja, neki regularni neutralni i ponekad i blagi šampon, a koristim u zavisnosti od potreba tog dana. Koliko se kosa isprljala, da li je prošlo dan ili dva od prethodnog pranja, u kom je stanju.

Moj trenutni apsolutni favorit je Korres Sunflower&Mountain Tea, kupljen letos u Grčkoj bez ikakvog predznanja o ovom proizvodu jer bio na akciji, pa su dva šampona koštala ukupno 8 evra. Regularna cena je visoka, a uz to Korres nije dostupan u Srbiji. Sasvim dobra iskustva imala sam i sa pojedinim Garnier Ultra Doux šamponima, kamilica mi je bila najbolja, zatim  korektni su i Alverde šamponi (kod njih je posebno zgodno što postoje mini pakovanja koja možete isprobati). Dobre šampone ima i Yves Rocher.

Sve preporuke išle bi i Lush šamponima, naročito tečnim, ali nažalost ovaj proizvođač nije više prisutan na našem tržištu.

A koji je vaš favorit?

 

 

 

Pinterest